top of page

#4 - Zelfbouwer His LoftEen goede chemie tussen architect en opdrachtgever is van essentieel belang om tot een succesvol project te komen. Het ontwerp- en uitvoeringsproces is een zoektocht die je samen doet, met als doel iets te realiseren wat de opdrachtgever als een maatpak past.


In 2018 zijn we samen met Luc de ontwerpfase van zijn loft gestart, in een gebouw dat toen nog niet bestond. Uiteindelijk is His Loft in 2020 opgeleverd. Een aantal maanden na Luc’s verhuizing spreken we hem en reflecteren we samen op het enorme avontuur dat hij als opdrachtgever (en zelfbouwer) aanging.


Dit interview focust op de rol die Luc als opdrachtgever aannam in de voorbereiding en het proces van ontwerp en uitvoering. Luc is een georganiseerd persoon en dat kwam van pas omdat er veel keuzes gemaakt moeten worden als je een zelfbouwer bent. Overzichtelijk werkten we samen stap voor stap toe naar het eindresultaat, lees in dit interview hoe Luc omging met ontwerpkeuzes, budget en de samenwerkingen.


KVa: Het is lastig om een woning te bemachtigen, vooral in Amsterdam. Hoe heb je dit aangepakt en ben je er lang mee bezig geweest?

Luc: Toen ik een tijdje aan het ondernemen was, vermoedde ik dat ik kans maakte op een hypotheek voor een woning waar ik de komende jaren zou willen wonen. Eerst heb ik nog verkend of ik de stad uit wilde, want elders is het toch ook fijn toeven. Maar het bleek dat ik prima papieren had voor iets in Amsterdam. En die plek voelt al sinds mijn 18e als thuis. 

Toen ik wist dat ik de markt op kon, was de koop vrij snel geregeld. Ik had me voorgenomen niet aan de gekte mee te willen doen van blind bieden. Daarom had ik me toch maar ingeschreven voor diverse nieuwbouwprojecten via Amsterdamwoont.nl, waarbij je een range kunt aangeven waarbinnen je zoekt. Voor een paar projecten was ik ingeloot. 

In de zomer heb ik toen bewust de tijd genomen om me een paar weken in de huizenjacht onder te dompelen. Het Top-Up project was op papier al in een vrij gevorderd stadium. Toch bleken er nog plekken vrij: gelukkig zag niet iedereen een casco project zitten. 

KVa: Waarom heb je besloten een casco woning te kopen in het Top-Up gebouw? Wat trok je hierin aan?

Luc: Amsterdam-Noord sprak me al jaren aan. En een van mijn wensen was om aan of bij het water te wonen. Top-Up kijkt uit over de Johan van Hasseltkade. Maar zoals het gaat bij wensenlijstjes, niet elke wens komt uit. Mijn appartement zit aan de andere kant van het gebouw. Maar als ik mijn best doe, kan ik toch het water zien. Haha.


De duurzame bouw in combinatie met het avontuur, sprak me aan. Dit was eigenlijk waar ik naar op zoek was, zonder dat ik het wist. Ik wilde eigenlijk een woonark, maar dat bleek minder goed te passen. 


KVa: Had je achteraf niet liever een sleutelklaar appartement gekocht?

Luc: Nee, absoluut niet. Ik barst altijd van de ideeën, goede en minder goede. Daarom had ik dit niet kunnen doen zonder onwijs goede hulp. Bij Top-Up zijn er veel type ‘afbouwers’ geweest. Van klusser tot creatief. Ik behoor het meest in de groep van creatief, al wist ik niets van architectuur noch constructiewerk. Met de juiste experts is het toch prima te doen. En de lol die je hebt van een appartement die tot het kleinste detail zelf hebt kunnen invullen, dat is echt zo veel waard.

KVa: Hoe heb jij je voorbereidt op dit project, voordat je contact opnam met KVa?

Luc: Ik heb vooral goed nagedacht hoe een goed team er voor mij uit zou moeten zien. Het werk van Kva kende ik van vrienden. En ik vond Kevin ook een prettige persoonlijkheid hebben. Ik wist dat ik daarmee op het juiste spoor zat. Daarna wilde ik dat de aannemer, architect en meubelmaker zich met elkaar verbonden voelden. Zowel de aannemer als de meubelmaker kwamen na selectie van Kva bij mij op bezoek voor een kennismaking. Zo trokken we samen op.

KVa: Had je van tevoren bepaalde zorgen rondom het project? En zo ja, hoe is dat verlopen?

Luc: De kosten zijn wel spannend. Tip: houd goede reserves, zeg 30%, dan heb je hoe dan ook minder spanning. Je wilt geen concessies doen op je ideeën, hoogstens iets uitstellen. En houd altijd rekening met maximale kosten, dan valt het achteraf weer mee. 


Ook had ik nog nooit een simpele verbouwing begeleid, noch enige ervaring met de aanschaf van alle materialen die in een appartement gaan. Ik had überhaupt nog nooit een huis gekocht. Er komt echt een hoop op je af. En makelaars verkopen je net zo makkelijk een huis, als een bakker een brood. Ik heb daardoor niet altijd de juiste vragen gesteld. De erfpacht is hier 7x zo hoog als bij de buren. En de kosten voor de afbouw was 50% hoger per m2 dan werd benoemd door de makelaar. 


KVa: Je had ongetwijfeld ideeën voordat we samen startten met de ontwerpfase, in hoeverre komen die eerste ideeën overeen met het eindresultaat?

Luc: Nou... De schetsen die mijn vrienden, ouders en ik gemaakt hadden, bleven in mijn tas. Ik merkte direct dat vakmensen toch wel betere oplossingen hebben. Ook merkte ik dat wat ik dacht mooi te vinden, niet in elke ruimte goed uitpakt. 


Het goede inzicht van KVa en hun puntige antwoorden hebben geleid tot een conceptueel hoogtepunt. Ik begreep dat dit de beste keuze was voor dit project. 

KVa: Tijdens het ontwerpproces hebben we over accentkleuren gesproken, uiteindelijk ben je voor een meer tijdloze uitstraling van pure materialen zoals hout en beton gegaan. Waarom heb je hier voor gekozen?

Luc: Ik neem niet graag risico's, maar houd wel van kleur. Ik heb nu veel kleur aangebracht met accessoires waaronder een kleed, gekleurde stoelen e.d. Ik heb dit niet in de inbouwmeubels gedaan omdat ik wilde voorkomen dat ik vast zou zitten aan kleuren, en dat deze me op termijn zouden gaan storen. Vooralsnog mis ik ze niet.


KVa: Hoe heb je jouw rol als opdrachtgever ervaren tijdens het ontwerpproces en de bouwfase?

Luc: Ontzettend leuk. Je krijgt er veel energie van. Aan de andere kant heb je ook steeds weer ‘huiswerk’. Keuzes, keuzes, keuzes. Dat moet je wel trekken en een beetje leuk vinden. Het was daardoor een voordeel maar ook soms een nadeel dat ik toen alleen was.


KVa: Wij hebben jouw project His Loft genoemd omdat we vinden dat het ontwerp op jouw maat gesneden is. Voelt het ook zo?

Luc: Jazeker, maar inmiddels is het His & Her Loft, dus dat had ook prima gekund. Gelukkig hadden KVa en ik ook voorgesorteerd op uitbreiding. 


KVa: Wat is je favoriete plek van het appartement?

Luc: Ik geniet heel erg van alle doorkijkjes. En rondjes rennen door het appartement. Het geeft een gevoel van speelsheid. Een bad in je slaapkamer kan ik ook iedereen aanraden!


KVa: Je houdt van gadgets in het appartement, met welke maak je de meeste indruk op je gasten?

Luc: Philips Hue door het hele huis is ideaal. Met vaste knoppen, sensoren en timers. Laatstgenoemde versterkt automatisch de verlichting naar mate het buiten donkerder wordt. En het dimmen van lampen voor elke specifieke setting is een genot.


KVa: Nu je enige tijd in je appartement woont, zou je achteraf als opdrachtgever dingen anders aangepakt hebben?

Luc: Niet zozeer anders, maar ik zou wel geluid hoog op mijn prioriteitenlijstje zetten. Bij dit appartement is er niet te klagen, want door de extreem goede isolatie van de verhoogde vloer hoor je de buren niet eens en dat vind ik belangrijk.

Comments


bottom of page