His Loft

Type

Residential interior

 

Year

2018-2020 (completed)

 

Location

Amsterdam

The Netherlands

 

Program

Open living space

Work space

 

Area

100 m2

 

Model

1:20

 

Client

Private

Photos

MWA Hart Nibbrig

Concept

His loft is designed in the Top-Up building in Amsterdam-Noord.

The beautiful casco, built according to the ‘’open building’’ idea, immediately called for a specific atmosphere. The simplicity of the available materials - concrete slabs and ceiling held together by massive timber columns - and the glazed facade brought up the strong spatial concept of the loft.

The design intends to blur boundaries between domestic functions and rather produce a feeling of continuity. This spatial concept is enforced by our humble material choice. Not more than two materials are added, barely touching the casco: a continues smoked oak flooring and three boxes cladded with Ash timber.

Of the physical envelope twenty-five percent needed to be dedicated to professional activities. All services such as electricity, heating, running water and ventilation are delivered at the doorstep for the two areas. Combined with the use of a raised floor, it offered maximum flexibility to design the interior.

Three boxes, which can be seen as big pieces of furniture, house specific functions such as bathroom, WC, storage, kitchen and open shelves. Spaces flow in between, from an intimate sleeping zone to a comfortable living area or a generous professional work environment, all inserted in the space between the boxes.

Responding to the simplicity of the casco, the boxes are carefully crafted. The scaled-up furnitures are covered with a refined ash finish. Contrasting with this delicate appearance, the concrete ceiling is left rough, as delivered, with ventilation and electricity services visible, displaying their technical ballet.

His Loft was designed for an ambitious client, and led to a fluid, tailor-made home with qualities derive from simplicity.

1/5