Het Gymlokaal

Type

Sportschool interieur

Jaar

2021 (opgeleverd)

Locatie

De Groene Draeck, Amsterdam

Programma

Hangout

Yoga

Sporthal

Fitness

Kleed- en wachtruimtes

Kantoor

Oppervlak

540 m2

Opdrachtgever

Het Gymlokaal

Team KVa

Kevin Veenhuizen

Guillaume Pfefferle

Rosa Steenkamp

Fotograaf

MWA Hart Nibbrig

Ivan Mudingo (drone)

Concept

Het Gymlokaal is een nieuwe plek in Amsterdam-Noord waar men samen kan sporten in een persoonlijke en intieme sfeer. Kevin Veenhuizen Architects heeft in de voormalige scheepswerf aan Het Ij twee units getransformeerd naar de nieuwe sportschool waarbij de industriële karakteristieken van het gebouw versterkt zijn.

De sportschool is gelegen in een betonnen scheepswerf uit 1957, vernoemd naar De Groene Draeck: het zeilschip dat Prinses Beatrix kreeg voor haar 18e verjaardag. Door middel van een staalconstructie tussen het betonnen grid is het gebouw in 1995 opgedeeld in kantoorunits. Om de nieuwe sportschool te huisvesten zijn units samengevoegd en is de staalconstructie volledig aangepast aan de nieuwe gebruiksfunctie.

De ruimtes zijn zoveel mogelijk met hergebruikte bouwelementen gecreëerd. Zo zijn alle gesloopte stalen en houten balken opnieuw ingezet voor de vloerconstructie, en zijn alle binnenkozijnen inclusief glas hergebruikt. Wanneer een kozijn niet perfect paste zijn er multiplex houten passtukken gemaakt met een lichtere kleur, zodoende zijn de hergebruikte elementen als geheel zichtbaar.

Een nieuwe stalen loopbrug verbindt alle ruimtes op de tussenverdieping. De materialisatie en afwerking zijn ingegeven door spiltrappen en balustrades die zijn hergebruikt, ze vormen zo een industrieel geheel. Het industriële karakter van het pand is verder versterkt door letterlijk de constructie uit te kleden en het beton, staal en hout zichtbaar te maken. Alle leidingen van de nieuwe installaties zijn nauwkeurig ingepast zodat ze bijdragen aan de esthetische kwaliteit die we beoogden te bereiken.

Op de begane grond is centraal een dubbelhoge hangout ontworpen. De monolithische bar vormt het hart van de ruimte. De lage groene tegelrand in de bar en de wanden verwijst naar hoog water, en is daarmee een knipoog naar de oorspronkelijke functie van het gebouw. In de bar is een incheckbalie met schuifraam ontworpen, bij binnenkomst kan men dus vanuit de entreehal inchecken bij het barpersoneel en dan de hangout inlopen. Vanuit de hangout is een vanzelfsprekende route naar de kleedruimtes en sportruimtes.

Voor elke ruimte is een passend lichtplan ontworpen, zo is in de yoga het licht serene in tegenstelling tot de knallende LED verlichting in de grote sportzaal. Naast het lichtplan zijn na een geluidsmeting ook akoestische maatregelen genomen om geen geluidsoverlast te veroorzaken.

Media

Archdaily

''Het Gym / Kevin Veenhuizen Architects''

De Architect

''Het Gymlokaal Amsterdam Noord''

Archello

''Het Gymlokaal''

Architectuur NL

''Transformatie voormalige scheepswerf naar nieuwe sportschool''

Bouwwereld

''Transformatie voormalige scheepswerf naar nieuwe sportschool''

KevinVeenhuizenArchitects_HetGymlokaal_0
Bestaand unit A.JPEG
KevinVeenhuizenArchitects_HetGymlokaal_0
KevinVeenhuizenArchitects_HetGymlokaal_0
KevinVeenhuizenArchitects_HetGymlokaal_0
2020-11-26_188_Gymlokaal_UV-A3-50_duurza
KevinVeenhuizenArchitects_HetGymlokaal_0
KevinVeenhuizenArchitects_HetGymlokaal_0
KevinVeenhuizenArchitects_HetGymlokaal_0
KevinVeenhuizenArchitects_HetGymlokaal_0