top of page

Vlinderdak

Type

Woninguitbreiding

 

Jaar

2017-2019 (opgeleverd)

 

Locatie

Amsterdam

 

Programma

Leefkeuken en familieruimte

Oppervlak

47 m2

 

Maquette

1:20

 

Opdrachtgever

Particulier

Team KVa

Kevin Veenhuizen

Guillaume Pfefferle

Odile Nachbauer 

Fotograaf

MWA Hart Nibbrig

Concept

Het ontwerp van dit Vlinderdak trekt de ruimte van de oorspronkelijke buitenpatio op de eerste verdieping bij de keuken, zo ontstaat een ruime woonkeuken. De woonkeuken is enkel ingericht met meubilair op maat dat in het teken staat van het gezinsleven; samen koken, eten en ontspannen.

Het ontwerp maakt optimaal gebruik van de gegeven hoogte van de bestaande patio wanden, die tot de tweede verdieping van de woning reiken. Deze buitenwanden zijn in het ontwerp dan ook na-geïsoleerd met voorzetwanden, om zo de interne behaaglijkheid van de nieuwe binnenruimte te kunnen waarborgen. 

Binnen dezelfde parameters van de originele buitenwanden is een bijzonder op maat gemaakte houten dakconstructie toegevoegd. Op de buitenwanden liggen rondom gelamineerde liggers, net als de diagonale hoofdkeeper. De gordingen zijn onder een hoek geconfigureerd, zodat het daglicht wordt gefilterd en het regenwater naar het laagste punt stroomt en daar kan worden afgevoerd via een geïntegreerde regenpijp. Op de houten vlinderdakconstructie is een glasdak aangebracht waarin elektrisch te open dakramen zijn geïntegreerd voor ventilatie. Tevens zijn in de dakbalken kleine LED’s geïntegreerd.

In de nieuwe ruimte onder het vlinderdak is een in eiken afgewerkt zitmeubel op maat ontworpen. Hierdoor ontstaat een comfortabele en lichte verblijfsruimte dichtbij de nieuwe keuken.

De nieuwe walnoot houten keuken is in dit ontwerp ook op maat gemaakt. In het midden van de keuken is een kookeiland ontworpen dat tegelijkertijd een eettafel is. Deze in warm eiken afgewerkte eettafel is het hart van de ruimte en draagt samen met het nieuwe zitgedeelte bij tot een prettige verblijfsruimte en een geschikte plek voor het gezin. Ook kan de tafel overdag als fijne werkplek worden gebruikt. De parelmoeren terrazzo afwerking van het keukenblad geeft de keuken een zeer moderne uitstraling.

Voor extra opbergruimte in de keuken is een losstaande staal frame, eiken afgewerkte keukenkast ontworpen. Doordat dit meubel dezelfde materialisatie heeft als de keukentafel en het zitmeubel, vormt het meubilair één geheel en krijgt de totale ruimte een warme uitstraling.

Om de nieuwe eet- en verblijfsruimte toegankelijk te maken, is ook het oorspronkelijke scheidingselement tussen keuken en verkeersruimte vervangen. Het nieuwe scheidingselement is door het toevoegen van ramen veel transparanter geworden. Dit draagt bij aan de ruimtelijkheid van de nieuwe keuken de relatie tussen de voor- en achterruimtes op de eerste verdieping. Om deze ruimtelijkheid te versterken is boven het kookeiland een langwerpige lamp opgehangen in de lengterichting van de ruimte. Ook de cacao-kleurige marmoleumvloer draagt bij aan de beleving van de ruimte als één geheel.

Het vlinderdak en meubilair op maat dragen zo dus bij aan een geslaagde uitbouw. De ontwerpfocus is hier overduidelijk niet gelegd op het creëren van enkel extra vierkante meters, maar op persoonlijk gebruiksgemak, behaaglijkheid en comfort van de ruimte. 

Media

Bouwwereld

''Waterdicht vlinderdak knap lastig''

De Architect

''Butterfly Roof, uitbreiding woning Amsterdam – Kevin Veenhuizen Architects''

Architectenweb ''Woninguitbreiding onder een vlinderdak''

Archello

''Vlinderdak''

Kevin Veenhuizen Architects / vlinderdak aanbouw Amsterdam / Bestaand
Kevin Veenhuizen Architects / vlinderdak aanbouw Amsterdam / hout en glasdak
Kevin Veenhuizen Architects / vlinderdak aanbouw Amsterdam / hout en glasdak
Kevin Veenhuizen Architects / vlinderdak aanbouw Amsterdam / plattegrond
Kevin Veenhuizen Architects / vlinderdak aanbouw Amsterdam / keukeneiland op maat
Kevin Veenhuizen Architects / vlinderdak aanbouw Amsterdam / keuken op maat
Kevin Veenhuizen Architects / vlinderdak aanbouw Amsterdam / keuken notenhout
Kevin Veenhuizen Architects / vlinderdak aanbouw Amsterdam / keuken notenhout terazzo
Kevin Veenhuizen Architects / vlinderdak aanbouw Amsterdam / maquette
Kevin Veenhuizen Architects / vlinderdak aanbouw Amsterdam / glasdak en loungebank op maat
Kevin Veenhuizen Architects / vlinderdak aanbouw Amsterdam / doorsnede
Kevin Veenhuizen Architects / vlinderdak aanbouw Amsterdam / glasdak en loungebank op maat
Kevin Veenhuizen Architects / vlinderdak aanbouw Amsterdam / keukeneiland op maat
Kevin Veenhuizen Architects / vlinderdak aanbouw Amsterdam / detail keukeneiland
Kevin Veenhuizen Architects / vlinderdak aanbouw Amsterdam / detail eiken kast op maat
Kevin Veenhuizen Architects / vlinderdak aanbouw Amsterdam / keuken uit notenhout eikenhout en terazzo
bottom of page