Stapelwoning

Type

Twee nieuwbouwwoningen

 

Jaar

2019 (Voorontwerp)

 

Locatie

Avenhorn

The Netherlands

 

Programma

Twee gezinswoningen

Oppervalk

2 x 129 m2

Opdrachtgever

Particulier

Team KVa

Kevin Veenhuizen

Guillaume Pfefferle

Concept

Twee woningen zijn op elkaar gestapeld en vormen samen één object. Tussen de brug en het water is een hoogteverschil waarvan we gebruik hebben gemaakt. Doordat de getapelde woningen tegenovergesteld zijn georiënteerd grenst de bovenwoning aan de dijk met een tuin aan de straat, en kijkt de benedenwoning uit over het water met een tuin aan de achterzijde.

Dit bouwkavel is omsloten door water en ligt aan het einde van een dorpslint. Het ontwerp tracht niet aan te sluiten bij het dorpslint door haar bijzondere positionering op de kop. Door uit het dorpslint naar achteren te stappen komen er tevens zichtlijnen tevoorschijn tussen bijvoorbeeld de brug en het achterliggende gebied.

De gestapelde woningen verwijzen door hun architectuur en materialisatie niet naar het dorpslint maar wel naar de vroegere industrie die hier heeft bestaan.

Waterkant woning

Dijkwoning