Bosvilla Noordwijk

Type

Vrijstaande nieuwbouw villa

 

Jaar

2018-2021 (opgeleverd)

 

Locatie

Noordwijk

 

Programma

Villa voor een familie

Oppervlak

231 m2

Opdrachtgever

Particulier

Team KVa

Kevin Veenhuizen

Guillaume Pfefferle

Fotograaf

MWA Hart Nibbrig

Concept
Tussen de Essen en Esdoorns in Noordwijk is een houten Bosvilla verrezen. Door de positionering midden op het kavel wordt de mooie bosrijke omgeving maximaal benut. Alle ruimtes in de Bosvilla zijn op een heldere, bijna mathematische manier ingedeeld doordat ze samenvallen met de duidelijk zichtbare constructie.

Rondom het woonhuis is een terras aangelegd welke samen met het overhangend dak de binnen- en buitenruimtes in elkaar laat overvloeien. Ze vormen samen een overgangszone tussen de leefruimtes en de natuur.

Om zo min mogelijk impact te maken op de omgeving, is een bescheiden dakvorm zonder dakgoten ontworpen. Door de zinken bekleding valt deze grotendeels weg in de lucht en steekt deze scherp af tegen de groene omgeving. De houten dakbalken lopen door naar buiten en zodoende ontstaat er een soort hoed die het woonhuis beschermt tegen regen, vuil van de bomen en warmte van de zomerzon. In de wintertijd als de bomen kaal zijn en de zon laag staat, komt de zonnewarmte wel binnen.

De rand van de hoed is bekleed met donker gevelhout en wordt beëindigd met een doorlopende mahonie lijn. Deze ligt op de dragende wanden die aan de buitenkant bekleed zijn met Hilversumsformaat bakstenen.

De heldere constructieve opbouw van het woonhuis is ook in het interieur duidelijk afleesbaar. Hier zijn de dragende wanden wit gepleisterd waartussen mahonie kozijnen zijn geplaatst. Op de dragende wanden liggen zichtbare gelamineerde liggers die de vierkante grondvorm van het woonhuis volgen en deze door middel van een kruis in vier kwadranten delen, zowel op de begane grond als op de verdieping.

Eén kwadrant blijft open waardoor een vide boven de keuken ontstaat. De kapconstructie en de dragende wanden op de verdieping die het kruis vormen zijn afgewerkt met constructieve houten platen. In de wand van de vide zijn twee ronde kijkgaten ontworpen die een visuele verbinding leggen tussen de keuken en de bovenverdieping. De twee elektrische dakramen in de vide zorgen voor extra daglicht en natuurlijke ventilatie in de zomer.


 

In de hoeken op de begane grond gebeurt iets bijzonders. Doordat de gelamineerde ligger doorloopt tot in de hoeken, is een constructieve ondersteuning in deze hoekpunten niet nodig. De hoeken van de Bosvilla zweven als het ware, en om maximale transparantie te realiseren is het glas in de hoeken direct op elkaar verlijmd zonder kozijn.

 

Wanneer het regent loopt het water van het dak af zoals bij een paraplu, en wordt het opgevangen in een ondergrondse tank via de goot die in het terras is geïntegreerd. Het regenwater wordt vervolgens gebruikt om de tuin te sproeien, toiletten door te spoelen en de vaatwasser en wasmachine te voorzien van heel zacht water dat geen kalk bevat. Hierdoor wordt 70% bespaard op het gebruik van drinkwater.



 

Verder is de woning energiezuinig met een warmtepomp en ventilatie met WTW. Uit berekeningen kwam naar voren dat zonnepanelen op deze locatie door de bomen een te laag rendement behalen, dus is gekozen voor externe zonnepanelen via een corporatie.

Na een traject van drie jaar kijken we samen met de nieuwe bewoners van de Bosvilla terug op een geslaagd proces en eindresultaat. In dit woonhuis komt de architectuur die wij als bureau nastreven, samen met duurzaam en prettig wonen.

Media

Divisare

''Bosvilla Noordwijk''

Dwell

''This Light-Filled Forest Home in the Netherlands Brings Nature Into Focus''

Architectenweb

''Bosvilla met een bijna mathematische opbouw''

Afasia

''Bosvilla . Noordwijk''

Designboom

''forest villa forms a sustainable and pleasant living environment in the netherlands''

 

Archdaily

''Noordwijk Forest Villa''

Houser

''Noordwijk의 Ash와 단풍나무 사이에 목조 보스빌라[bosvilla: 숲 빌라]를 설계했습니다. [출처] 지속가능하고 쾌적한 네덜란드 단독주택|작성자 ''

De Architect

''Bosvilla Noordwijk''

Archello

''Bosvilla Noordwijk''

Kevin Veenhuizen Architects - Houten villa Noordwijk - kavel
Kevin Veenhuizen Architects - Houten villa Noordwijk - kavel
Kevin Veenhuizen Architects - Houten villa Noordwijk - zinken dak
Kevin Veenhuizen Architects - Houten villa Noordwijk - zinken dak
Kevin Veenhuizen Architects - Houten villa Noordwijk - zinken dak
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
KevinVeenhuizenArchitects_BosvillaNoordwijk_16.jpg
1/3
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - hout, duurzaam
Kevin Veenhuizen Architects - Bosvilla Noordwijk - houtskelet, duurzaam
KevinVeenhuizenArchitects_Bosvilla Noordwijk_008.jpg
KevinVeenhuizenArchitects_Bosvilla Noordwijk_021.jpg
KevinVeenhuizenArchitects_Bosvilla Noordwijk_020.jpg