Project

Bosvilla Noordwijk

Material & impact

Buitenruimte

Terras tegels

Concreet. Duurzaam. Herbruikbaar. Ontworpen om aangepaste sneden te minimaliseren, zodat hergebruik mogelijk is.

Schil

Bakstenen

Lokaal geproduceerd en duurzaam. Hoog koolstofgehalte en recyclebaar van lage kwaliteit.

Thermisch gemodificeerd hout

Duurzaam en vrij van chemicaliën. Koolstof negatief.

Houten raamkozijnen

Hernieuwbaar materiaal met een zeer laag koolstofgehalte. Gemakkelijk te repareren. Downcycle of afval na gebruik.

Glas

Hoogwaardig recyclebaar.

Zinc

Natuurlijk materiaal. Duurzaam, herbruikbaar en hoogwaardig recyclebaar. Zink loogt uit.

Constructie

Beton

Reststroom van lage kwaliteit.In dit project alleen toegepast waar noodzakelijk.

Gelamineerd hout

Koolstof negatief. Herbruikbaar. Multifunctioneel (vereist geen afwerking), lijmen in het materiaal beperken de mogelijkheid tot recycling.

Bouwhout

Laag energieverbruik. Koolstof negatief. Recyclebaar.

Houtskeletbouw (HSB)

Koolstof negatief. Herbruikbaar en recyclebaar, brengt warmte langzamer over.

PIR Insulation

Hoge CO2 uitstoot tijdens productie proces. Recyclebaar, afval na gebruik. In dit project alleen toegepast waar noodzakelijk.

Minerale wol

Lage CO2 uitstoot. Hoog energieverbruik en uitstoot van emissies tijdens de productiefase. Recyclebaar.

Georiënteerd strandbord (OSB)

Lage CO2 uitstoot en energieverbruik tijdens productieproces. Emissies van vluchtige organische stoffen (VOCs) tijdens het luchtdrogen van houtstrengen, Laagwaardige reststroom.

Dampremmende folie

Hoge CO2 uitstoot tijdens productie proces. Geminimaliseerd tot onvermijdelijke functies.

Magnesietvloer

Alternatief om cementgebruik te minimaliseren.

Schroeven en schrijnwerkplaten (roestvrij staal)

Hoge CO2 uitstoot tijdens productie proces. Lange levensduur. Herbruikbaar. Droge verbindingen met behulp van schroeven en schrijnwerkplaten vergemakkelijken de herbruikbaarheid van hout.

Afwerkingen

Stucwerk

Hoge milieu-impact en verbruik van niet-hernieuwbare hulpbronnen tijdens productie en toepassingen. Afval na levenscyclus.

Gipsplaat

Hoge impact op het milieu en verbruik van niet-hernieuwbare materialen tijdens de productie. Biogeen koolstofgehalte dat vrijkomt bij verwijdering.

D2 Parket

Gemaakt van resthout.

Gepolijst beton

Hoog energieverbruik tijdens productieproces. Beperkt de toevoeging van extra materiaal doordat de betonvloer direct de afwerkvloer is.

Tegels

Hoge CO2 uitstoot tijdens productie proces. Downcycle of afval na gebruik.

Ruimteframe

Houtskeletbouw (HSB)

Koolstof negatief. Herbruikbaar en recyclebaar, brengt warmte langzamer over.

Metal stud scheidingswanden

Hoog energieverbruik tijdens productieproces. Lange levensduur. Herbruikbaar.

Georiënteerd strandbord (OSB)

Lage CO2 uitstoot en energieverbruik tijdens productieproces. Emissies van vluchtige organische stoffen (VOCs) tijdens het luchtdrogen van houtstrengen, Laagwaardige reststroom.

Gipsplaat

Hoge impact op het milieu en verbruik van niet-hernieuwbare materialen tijdens de productie. Biogeen koolstofgehalte dat vrijkomt bij verwijdering.

Minerale wol

Lage CO2 uitstoot. Hoog energieverbruik en emissie-uitstoot tijdens productieproces. Recyclebaar.

Schroeven (roestvrij staal)

Hoge CO2 uitstoot tijdens productie proces. Lange levensduur. Herbruikbaar. Droge verbindingen met behulp van schroeven vergemakkelijken de herbruikbaarheid van hout.

Sustainable functies

Overhangend dak

Bescherming van de gevel tegen weersinvloeden verlengt de levensduur. Passieve zonwering houdt zonnewarmte tegen in de zomer en laat warmte binnen in de winter bij een lage zonnestand.

Dakraam

Natuurlijke zomer ventilatie door schoorsteen effect.

Houten structuur

CO2 negatief.

Droge verbindingen

Kosteneffectieve, snelle installatie, minder verspilling, eenvoudige installatie en onderhoud van services. Biedt mogelijkheden voor hergebruik.

Systeem voor het opvangen van regenwater

Zorgt voor watervoorziening voor de tuin, toilet, vaatwasser en wasmachine (70% waterbesparing).

Lucht warmtepomp

Gemakkelijkere en goedkopere installatie. Gebruikt elektriciteit. Minimaliseert de energiebehoefte voor verwarming.

Ventilatiesysteem met warmteterugwinning

Verbetert de luchtkwaliteit door frisse lucht aan te voeren en elimineert condensatie. Minimaliseert de energiebehoefte voor verwarming.

Tussen de Essen en Esdoorns in Noordwijk is een houten Bosvilla verrezen. Door de positionering midden op het kavel wordt de mooie bosrijke omgeving maximaal benut. Alle ruimtes in de Bosvilla zijn op een heldere, bijna mathematische manier ingedeeld doordat ze samenvallen met de duidelijk zichtbare constructie.

Verbinding met natuur // biobased materialen // regenwater hergebruik // passieve zonwering // energieneutraal

Rondom het woonhuis is een terras aangelegd welke samen met het overhangend dak de binnen- en buitenruimtes in elkaar laat overvloeien. Ze vormen samen een overgangszone tussen de leefruimtes en de natuur. De houten dakbalken lopen door naar buiten en zodoende ontstaat er een soort hoed die het woonhuis beschermt tegen regen, vuil van de bomen en warmte van de zomerzon. In de wintertijd als de bomen kaal zijn en de zon laag staat, komt de zonnewarmte wel binnen.

Wanneer het regent loopt het water van het dak af zoals bij een paraplu, en wordt het opgevangen in een ondergrondse tank via de goot die in het terras is geïntegreerd. Het regenwater wordt vervolgens gebruikt om de tuin te sproeien, toiletten door te spoelen en de vaatwasser en wasmachine te voorzien van heel zacht water dat geen kalk bevat. Hierdoor wordt 70% bespaard op het gebruik van drinkwater.



Verder is de woning energieneutraal met een warmtepomp en ventilatie met WTW. Uit berekeningen kwam naar voren dat zonnepanelen op deze locatie door de bomen een te laag rendement behalen, dus is gekozen voor externe zonnepanelen via een corporatie.

Om zo min mogelijk impact te maken op de omgeving, is een bescheiden dakvorm zonder dakgoten ontworpen. Door de zinken bekleding valt deze grotendeels weg in de lucht en steekt deze scherp af tegen de groene omgeving.

De rand van de hoed is bekleed met donker gevelhout en wordt beëindigd met een doorlopende mahonie lijn. Deze ligt op de dragende wanden die aan de buitenkant bekleed zijn met Hilversumsformaat bakstenen.

De heldere constructieve opbouw van het woonhuis is ook in het interieur duidelijk afleesbaar. Hier zijn de dragende wanden wit gepleisterd waartussen mahonie kozijnen zijn geplaatst. Op de dragende wanden liggen zichtbare gelamineerde liggers die de vierkante grondvorm van het woonhuis volgen en deze door middel van een kruis in vier kwadranten delen, zowel op de begane grond als op de verdieping.

Eén kwadrant blijft open waardoor een vide boven de keuken ontstaat. De kapconstructie en de dragende wanden op de verdieping die het kruis vormen zijn afgewerkt met constructieve houten platen. In de wand van de vide zijn twee ronde kijkgaten ontworpen die een visuele verbinding leggen tussen de keuken en de bovenverdieping. De twee elektrische dakramen in de vide zorgen voor extra daglicht en natuurlijke ventilatie in de zomer.


In de hoeken op de begane grond gebeurt iets bijzonders. Doordat de gelamineerde ligger doorloopt tot in de hoeken, is een constructieve ondersteuning in deze hoekpunten niet nodig. De hoeken van de Bosvilla zweven als het ware, en om maximale transparantie te realiseren is het glas in de hoeken direct op elkaar verlijmd zonder kozijn.


Voorgevel van bosvilla in Noordwijk tussen de bomen
Sallie Lewis / Dwell
‘’The architects drew inspiration from the lush, green surroundings while collaborating closely with the couple to achieve a simple and humble home reflective of their personality. The forested environment has become a peaceful haven for the family, who loves spending time in nature, raising their chickens, and watching birds and other resident wildlife.’’

Positionering

Voordeur tussen het groen
Bosvilla omringt door bomen
bouwkavel Sancta Maria in Noordwijk
Garagedeur van mahonie
No items found.
Compact bouwvolume midden op het bouwkavel in Noordwijk
Tussen de bomen staat de houten woning met zinken dak
Christina Petridou / Designboom
‘’To achieve maximum transparency, the glass in the corners is connected without a frame, forming large glazed corners with sweeping views, opening towards the surrounding landscape.’’
Zorgvuldige detaillering van de gevel en het dak met scherpe daklijn en glazen hoeken
Gelamineerde ligger en houten afwerking in het interieur zijn zichtbaar gelaten
Robert Muis / Architectenweb
‘’Het interieur kent een heldere, bijna mathematische ruimtelijke indeling , doordat die samenvalt met de duidelijk zichtbare constructie.’’
Paula Pintos / Archdaily
‘’Two round peepholes have been designed in the wall of the void, which create a visual connection between the kitchen and the upper floor.’’
Vide in de keuken met zichtbare houten afwerking en een kijkgat naar boven

Interior

Keuken van hout
bovenverdieping afwerkt met underlayment platen en rond kijkgat
bovenverdieping afwerkt met underlayment platen en rond kijkgat
entreehal met verzonken deurmat
No items found.
Maquette laat de constructieve opzet zien van de vierkante woning
Plattegrond van houten woning in Noordwijk met mathematische indeling
Bovenverdieping van houten huis in Ootvoorne met drie slaapkamers
Het overhangende zinken dak en het terras rondom het huis vormen een overgang tussen binnen en buiten
Christina Petridou / Designboom
‘’The house is encircled by a terrace and topped by an overhanging pyramid hip roof, which both allow the indoor and outdoor spaces to interact, forming a transition zone between the living spaces and nature.’’
Het terras zorgt voor een transitie tussen de binnenruimte en de natuur
hoekdetail van de vierkante houten woning
mahonie schuifpui tussen de bakstenen gevel

Interior

Slaapkamer op de begane grond met uitzicht om het groen
Eetruimte met groot dakraam
Vide in de eetkeuken is afgewerkt met constructieve underlayment platen
No items found.
Houtskeletbouw casco van de bosvilla in Noordwijk
Sallie Lewis / Dwell
‘’Sustainability was also central to the conversation between the family and the architects. We strive for the use of sustainable products, always look to maximize a location’s potential, and advocate to reuse precious resources, such as water.’’
Diagram duurzaamheid en houtconstructie
Doorsnede van houten woning

Uitvoering

Houtskeletbouw HSB met balklaag
Houtskeletbouw HSB met underlayment platen
Houtskeletbouw HSB in de steigers
No items found.

Meer weten? Neem contact op met Kevin.

Contact

Related media