Bosvilla Noordwijk

Type

Vrijstaande nieuwbouw villa

 

Jaar

2018 (bouwfase)

 

Locatie

Noordwijk

 

Programma

Villa voor een familie

Oppervlak

231 m2

Opdrachtgever

Particulier

Team KVa

Kevin Veenhuizen

Guillaume Pfefferle

Valentina Marcello

Fotograaf

MWA Hart Nibbrig

Concept
Tussen de Essen en Esdoorns in Noordwijk is een houten Bosvilla verrezen. Door de positionering midden op het kavel wordt de mooie bosrijke omgeving maximaal benut.

Alle ruimtes in de Bosvilla zijn op een heldere, bijna mathematische manier ingedeeld doordat ze samenvallen met de duidelijk zichtbare constructie. De bovenverdieping wordt ondersteund door een gelamineerde ligger, deze vormt de vierkante contouren van de Bosvilla. Een kruis in dit vierkant verdeeld de plattegrond in vier gelijke kwadranten, zowel op de begane grond als op de verdieping.

De gelamineerde ligger blijft geheel zichtbaar in het interieur op de begane grond, en op de verdieping zijn de dragende wanden die het kruis vormen met constructieve houten panelen afgewerkt en zichtbaar gelaten. Eén kwadrant blijft open waardoor een vide boven de keuken ontstaat. In de wand van vide zijn twee ronde kijkgaten ontworpen die een visuele verbinding leggen tussen de keuken en de bovenverdieping. De twee elektrische dakramen in de vide zorgen voor daglicht en natuurlijke ventilatie in de zomer.

De gelamineerde ligger wordt ondersteund door dichte constructieve wanden die zijn bekleed met  Hilversumsformaat bakstenen. Tussen de wanden zijn mahonie kozijnen geplaatst, allemaal met mathematische precieze gepositioneerd.

In de hoeken gebeurt iets bijzonders. Doordat de gelamineerde ligger doorloopt tot in de hoeken, is constructieve ondersteuning in deze hoekpunten niet nodig. De hoeken van de Bosvilla zweven als het ware, en om maximale transparantie te realiseren hebben we het glas in de hoeken direct op elkaar verlijmd zonder kozijn.

Om zo min mogelijk impact te hebben op de omgeving, is een bescheiden dakvorm ontworpen die door de zinken bekleding grotendeels wegvalt tegen de lucht. Als een paraplu beschermd het overhangende dak tegen vuil uit het bos en warmte van de zomerzon. In de wintertijd als de bomen kaal zijn en de zon laag staat, komt de zonnewarmte en het daglicht wel binnen. Wanneer het regent loopt het water van het dak af, en wordt het opgevangen in een ondergrondse tank. Het regenwater wordt vervolgens gebruikt om de tuin te sproeien, toiletten door te spoelen en de vaatwasser en wasmachine te voorzien van heel zacht water dat geen kalk bevat. Hierdoor wordt 70% bespaard op het gebruik van drinkwater.

Verder is de woning helemaal energiezuinig met een warmtepomp en ventilatie met WTW. Uit berekeningen kwam naar voren dat zonnepanelen op deze locatie door de bomen een te laag rendement behalen, dus is gekozen voor externe zonnepanelen via een corporatie.

Kevin Veenhuizen Architects / bosvilla Sancta Maria Noordwijk / kavel zelfbouw
Kevin Veenhuizen Architects / bosvilla Sancta Maria Noordwijk / kavel zelfbouw
Kevin Veenhuizen Architects / bosvilla Sancta Maria Noordwijk / kavel zelfbouw
Kevin Veenhuizen Architects / bosvilla Sancta Maria Noordwijk / kavel zelfbouw
Kevin Veenhuizen Architects / bosvilla Sancta Maria Noordwijk / duurzaam diagram houtbouw, zonnepanelen, warmtepomp, regenwater hergebruik, balansventilatie WTW
Kevin Veenhuizen Architects / bosvilla Sancta Maria Noordwijk / houten interieur
Kevin Veenhuizen Architects / bosvilla Sancta Maria Noordwijk / vierkante plattegrond

Begane Grond

Kevin Veenhuizen Architects / bosvilla Sancta Maria Noordwijk / vierkante plattegrond

Verdieping

Kevin Veenhuizen Architects / bosvilla Sancta Maria Noordwijk / kavel zelfbouw
Kevin Veenhuizen Architects / bosvilla Sancta Maria Noordwijk / kavel zelfbouw
Kevin Veenhuizen Architects / bosvilla Sancta Maria Noordwijk / vide en houten tentdak
Kevin Veenhuizen Architects / bosvilla Sancta Maria Noordwijk / gelamineerde ligger houtbouw